Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog initieerde erfgoedcel TERF samen met Compagnie Collage verschillende sociaal-artistieke projecten in de basisscholen in de regio. Verhalenvertelster Tilde Vandenbroucke nam de kinderen op sleeptouw naar het woonzorgcentrum en sprokkelde samen met hen verhalen, herinneringen en anekdotes bij getuigen van toen. Op basis van die indrukken en de verhalen maakten de kinderen daarna samen met muzikant en videokunstenaar Stijn Wastyn korte stop motionfilmpjes.

Dit hele traject diende als inspiratie voor de voorstelling ‘Duizend bommen en verhalen’ die in première ging op  27/05/2019  in TRAX.

CieCollage werkte voor een traject rond de Poolse Bevrijding in Roeselare samen met OCMW & Stad Roeselare.
Kunstenaar Jannes Schrijvermans liet zich inspireren op een verhalen- en collagesessie met leerlingen van het VMS Roeselare.

Voor de Tuin der Lusten gingen Compagnie Collage en VOC Opstap – Den Engel samen met deelnemers aan de slag met het schrijven en verbeelden van hun eigen ervaringen rond vluchten in verbeelding. De verhalen werden gebracht onder de vorm van een audio-visuele installatie tijdens het festival Tuin der lusten in Roeselare.